10 składników, których nie może zabraknąć w kuchni włoskiej!

10 składników, których nie może zabraknąć w kuchni włoskiej!

Kuchnia włoska cieszy się szczególnym uznaniem Polaków. Smaczna, pożywna, aromatyczna – właśnie te cechy decydują o jej popularności. Wyjątkowy smak jest zasługą tradycyjnych receptur oraz odpowiedniej kompozycji składników. Dowiedz się, jakie produkty czynią kuchnię włoską niepowtarzalną.

 

Aby skosztować typowo włoskich potraw, wcale nie trzeba odbywać dalekich podróży. Niejedna restauracja włoska w Warszawie oraz innych polskich miastach bazuje na oryginalnych recepturach, sięgając po typowo włoskie składniki.

1. Ser mozzarella

To jeden z podstawowych serów, na których opiera się sztuka kulinarna Włoch. Wykorzystuje się go nie tylko do pizzy, ale również do calzone czy sałatki caprese.

Mozzarella pochodzi z południowej części Włoch, z regionu Kampania. W oryginalnej wersji produkuje się go z mleka bawolic.

2. Ser mascarpone

To ser, który kojarzony jest głównie z typowo włoskim deserem – tiramisu. Często wykorzystywany jest także do serników.

Mascarpone pochodzi z Lombardii – północnego regionu Włoch. Niegdyś wytwarzany był tylko jesienią i zimą, obecnie – dzięki udoskonaleniu produkcji – dostępny jest w sprzedaży przez cały rok.

3. Bazylia

Bazylia jest przyprawą, której świeże listki nadają włoskim daniom charakterystycznego smaku. Stanowi istotny składnik sałatki caprese, ale dodawana jest także do innych dań, np. pizzy.

W wersji suszonej bazylia pozwala na oryginalne wykończenie mnóstwa potraw włoskich.

4. Makarony

Włoska kuchnia makaronami stoi – jest to jeden z kluczowych składników. Różne rodzaje makaronu podaje się z różnymi sosami, np. makaron spaghetti z sosem bolońskim, makaron spaghetti z sosem carbonara itp.

5. Pomidory

To warzywa, bez których nie mogłoby powstać wiele włoskich dań. Często wykorzystywane są do produkcji sosów, np. do makaronów czy pizzy. Stanowią też niekiedy główny element typowych włoskich potraw, np. sałatki caprese.

6. Ser parmezan

To jeden z najbardziej rozsławionych włoskich serów. Oryginalny parmezan możemy znaleźć nie tylko we Włoszech, ale również w większości włoskich restauracji w Warszawie. Może być spożywany w zestawie innych serów, jak również stanowi dodatek do wielu potraw. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, dlatego poprawia wyrazistość serwowanych dań.

Parmezan jest twardym serem podpuszczkowym, który pochodzi z północnej części Włoch – regionu Emilia-Romania.

7. Trufle

To wykwintne i niezwykle cenne przysmaki, typowe dla kuchni włoskiej.

Białe trufle (spożywane wyłącznie na surowo) dodaje się najczęściej do gotowego risotto lub makaronu tagliatelle. Natomiast trufle czarne podaje się po uprzednim ugotowaniu.

8. Chianti

Kuchnia włoska związana jest nieodłącznie z winami – ze szczególnym uwzględnieniem Chianti. To wino wytrawne czerwone o zróżnicowanej zawartości alkoholu: od 11,5-12,5%.

Chianti jest winem, które produkowane jest w środkowej Toskanii. Powstaje z winogron szczepów: sangiovese, canaiolo nero, trebbiano toscano i malvasia del chianti.

9. Tortellini

To tradycyjne włoskie pierożki z różnym nadzieniem (serowym, grzybowym, mięsnym). Najczęściej podawane są z sosem, np. pomidorowym. Całe danie posypywane jest parmezanem.

10. Rozmaryn

To jedna z często wykorzystywanych przypraw w kuchni włoskiej. Rozmaryn dodaje się zwykle do dań mięsnych – powstałych przede wszystkim na bazie czerwonego mięsa. Przyprawa nadaje potrawom większej wyrazistości oraz podkreśla ich smak.

Odkryj tajemnicę sztuki kulinarnej Włoch bez konieczności wychodzenia z domu. Zamów jedzenie online z dostawą pod wskazany adres. Niejedna restauracja włoska w Warszawie czeka, aby przyjąć zamówienie na dania, których bazą są typowe dla Italii składniki.

 

 

 

 

 

About Tomasz Sadowski